Luettavissa 10 minuutissa

Hypen lapset

Muutamia päiviä sitten silmiini osui opinnäytetyö, jossa muisteltiin vuosituhannen alun uusmediakuplaa työntekijöiden silmin. Palasin sen myötä itsekin mielessäni siihen miten hype kasvoi, miltä arki matkan varrella näytti ja mitä tapahtui kuplan puhjettua.

Kupla puhkeaa
Poksis, sanoi kupla.

Samaistuin Icon Medialabin Tampereen toimiston kautta historiaa peilaavaan kirjoitukseen luonnollisesti hyvin, koska elin itse samat ajat Satama Interactiven Tampereen toimistolla. Muistan Icon Medialabin jonkinasteisena kilpailijana, joskaan minkäänlaista henkilökohtaista kosketuspintaa minulla ei Iconiin ollut. Alex Niemisen tosin muistan teini-ikäisenä aiheuttamassa hämmennystä Saukkolan tietokonekerhossa, jossa itse ala-asteikäisenä kävin kavereiden kanssa pelaamassa kuusnepaa.

Yhteistä oli se, että molempien toimistojen juuret olivat vahvasti Tampereella, mutta yrityskauppojen myötä seinälle saapui uusi logo. Meillä logo tuli Helsingistä, Iconilla aina Ruotsista asti.

Sansibar

Kummituseläin
Jos tarkkoja ollaan, ei Sansibarilla elä kummituseläimiä. Sen sijaan siellä syntyi Freddie Mercury.

Mediayhtiö Sansibar oli hypermedian uranuurtaja Suomessa. 90-luvun alussa yliopistolla perustettu firma ei aloittanut klassiseen tapaan autotallissa, vaan pyörävarastossa. Sansibarin meriitteihin kuului mm. maan ensimmäinen kuluttajamarkkinoille suunnattu CD-ROM, sekä todennäköisesti ensimmäinen ja viimeinen CD-ROM-trilogia, jonka tekoon ei mennyt kuin 2,5 vuotta. Televisiossakin esiintynyt 3D-koira Galilei oli vahva osa toimiston identiteettiä.

Itse liityin joukkoihin vakituisesti vuonna 1999, kun romput olivat vielä se juttu, joita itsekin tulin koodailemaan ja koostelemaan, päätyen siinä ohessa heti myös ideoimaan tarinaa, tekemään musiikkia, itse ”ääninäyteltyjä” efektejä ja sen sellaista. Huikeaa koulua, mutta tuotokset eivät hävetä 15 vuotta myöhemminkään.

Ensimmäinen tunne Sansibarista oli kotoisuus – yllätys, eikö täällä pidetä kenkiä jalassa…? (Samaa taitavat ihmetellä asiakkaat yhä nykiselläkin toimistollamme. –”Ei tartte riisua.”) Lintukodon vastapuolena muistan todennäköisesti ikuisesti ohjeen / vaatimuksen, jonka tulokkaana sain. Sanasta sanaan en sitä muista, mutta viesti oli se, että täällä ei ole töitä, jotka ”ei kuulu mulle”.  Ja tuota neuvoa olen ainakin itselleni saanut viime vuodet muistuttaa enemmän, kuin koskaan.

”Vuonna 1995 toimistolla oli ’toimittajien’ (niin kuin projektipäälliköitä silloin kutsuttiin) huoneessa yksi tietokone, jolla pääsi nettiin ja josta kaikki kävi vuorollaan lukemassa sähköposteja. Illalla baarin jälkeen mentiin toimistolle surffaamaan, kun se oli niin jännää” -Mika Kihlakaski

Satama

Satama
Satama Interactiven työntekijät olivat sisäisessä slangissa dockereita. Pop-kulttuurin kuuluisin docker lienee ollut nimeltään Tommy.

Vuosituhannen vaihduttua vaihtui Sansibarin sympaattinen kummituseläin Sataman viileään WWW-logoon ja pian uutisissa pyörivät Sataman pörssilistautumisen kuvat. Ihmiset jonottamassa osakkeita. Tuo näky jäi koko ylihypen symboliksi. Itsekin osallistuin henkilöstölle suunnattuun osakeantiin ja ehdin seuraavat päivät katsella kurssin nousua. Yhtäkkiä osake oli tuplannut arvonsa ja mietin, että tämäpä on helppoa. Harmi vaan, että siinä vaiheessa, kun osakkeista oli oikeus luopua, oli arvo jo alle puolessa alkuperäisestä. Poksis, sanoi kupla. Minulla on muuten nuo osakkeet yhä. Nehän tuottavat tappiota vasta, kun ne myy… (Arvo ei ole tällä hetkellä prosenttiakaan ostohinnasta. Joten jos minä joskus alan blogailla pörssivinkkejä, vaihtakaa kanavaa.)

Mutta toisin kuin Iconilla, kupla ei vienyt puhjettuaan toimistoa alta. Toki, yt-neuvottelut tulivat tutuiksi ja usealle kollegalle joutui jättämään jäähyväiset arkityössä, kun nopeasti kaksinkertaiseksi pääluvultaan kasvanutta toimistoa höylättiin elinkelpoisempaan kokoon.

Vaikka motivaatiota järsivä ”survivors guilt” tuli tutuksi, eipä sitä parempaakaan duunia keksinyt. Töitä tehtiin enemmän ja vähemmän. Välillä kurottiin hommia kasaan deadlineja vasten yötä myöden, välillä tehtiin ennätyksiä peukalonpyörittelyssä.

Mobiilimaailma – airueenaan iso sininen, koko Suomea pyörittänyt kännykkäfirma – leimasi suurinta osaa Satama Interactive -uraani. Jos Sansibar oli hienoa aikaa moniosaavassa kotikutoisuudessaan, oli Satama mainio  koulu kokea kansainvälisiä projekteja. Firman virallinen kieli oli muuttunut tampereesta englanniksi ja pääsimme näkemään juttuja, joita moni Nokian sisälläkään ei nähnyt.

Tampereen pataljoona ei ikinä täysin (lainkaan?) luopunut omasta maanläheisestä (juntista?) nukkavierusta kulttuuristaan. Parhaiten tuon mobiiliajan pikkutakkinousun ja tamperelaisen peräkammarimeiningin kontrastin kiteytti kollegan sutkaus siitä miten Tampereella on keksitty langattomat villapaidat.

Tulostahan tuo korskea pörssiyhtiömme ei juuri tehnyt, mutta meininki oli hyvä. Ainakin välillä. Töissähän siellä oltiin ja herrat tietty oli meidän rivimiesten hampaissa harva se viikko. Mutta en päivääk… no, sanotaan, etten vuottakaan vaihtaisi pois. (Ainakaan montaa.)

Kun olin 27,5 tuntia tehnyt ikoneita (mobiilikäyttöjärjestelmään), piti lopettaa, kun en enää muistanut mitä olin tekemässä… -Sami Partanen

Trainers’ House

Trainers' House
Talon rakennus on vaativa projekti, on kyseessä sitten rintamamiestalo, kartano, tai miljardiluokan pörssiyhtiö.

Satamankin brändi kohtasi loppunsa, kun vuosikymmenen loppupuolella melko metkalla kuviolla pörssiyhtiö Satama päätyi osaksi Trainers’ Housea. Nokia-duuni hupeni nopeasti ja Tampereen toimistomme sai uuden fokuksen. Ympyrä tietyllä tavalla sulkeutui, kun palasimme kohti Sansibarin vahvuuksia. Tarinankerronta markkinoinnin keinona oli uusvanha tonttimme. Raflaava moniosaava suorasukaisuus oli taas kova juttu.

Osa Sataman ydinhenkilöistä sydämistyi ikihyviksi tästä vallankaappauksesta. Meillä Tampereella itseasiassa tilanne oli sikäli outo, että olimme jo kerran käyneet tällaisen sulautuksen läpi ja nyt tunne oli oudon kotiinpaluumainen. Edellämainituista syistä. Edelleen olimme pieni osa paljon isomman profiilin firmaa, mutta toisaalta hierarkia oli omalla tavallaan matala suuresta näkyvästä johtajasta huolimatta. Jos Sansibar ja Satama olivat olleet erilaisia ja opettavaisia työseikkailuita, niin hitto soikoon, että kyllä Trainers’ House oli vielä kolmas kokemus. Ja ilman sitä kokemusta en tiedä mitä tällä hetkellä tekisin. Mutta en taatusti kirjoittaisi tätä tekstiä. Tuskin olisin tällä alalla päinkään.

Mutta niin siinä sitten kävi, että vuosikymmenen päätyttyä, oli Trainers’ Housen kunnianhimo osoittautunut turhan suureelliseksi. Oli keskityttävä tutumpiin ydintoimintoihin. Tampereen toimistomme viimeisen tusinan oli aika käydä yhteensä viidensiin yt-neuvotteluihin.

En 11 vuoden virkaiälläni ollut vielä mitalisijoillakaan toimiston kokeneessa joukossa. Kokeneemmassa puoliskossa sentään. Ja eräänä kauniina keväisenä päivänä sain kyseenalaisen kunnian ajella viimeistä kertaa Espoon toimistolta kohti Tamperetta, henkilöstömme (vara)edustajana. Viesti oli yksiselitteinen, ei ketään yllättävä, mutta lopullisuudessaan armoton. Toimisto suljetaan ja Sansibarin pioneereista lähes 20 vuotta aiemmin alkanut tarina päättyy. Toki tieto iski rankasti osaan ryhmästä vasta siinä vaiheessa. Oma olo oli oudon helpottunut.

”Kun tehtiin Jarkon kanssa Fight Club -videota, sovittiin yhdessä, että jos kolumnisti Mattiesko Hytönen tarttuu  kampanjan johdosta kynäänsä, lähdetään siltä seisomalta baariin.

Jossain vaiheessa videoprojektia Sarasvuo korjasi videon tekstistä velliperse-sanan vellipyllyksi. Hikeennyin ja neuvottelin perseilyn takaisin teksteihin, sillä pyllyily uhkasi minun silmissäni tuhota koko teoksen. Se kannatti, sillä seuraavassa Uutisvuodossa Tabermann kehui, että Sarasvuon ansiosta Suomessa ei ole kohta enää yhtään vellipersettä. Enkä ikinä unohda sitä aamua, kun huomasin Iltalehden uutissyötteessä Hytösen kauniin ja koruttoman otsikon; Velliperse.

Seuraavasta aamusta en muista mitään.” -Tommi Sani

Popeda?

Ilon kesä
Voisi kuvitella, että koko kesän kestänyt palkallinen helle olisi unelmien täyttymys. Mutta epätietoisuus tulevaisuudesta vie yllättävän hyvin terän suurimmalta riemulta.

Pitkän kuuman kesän aikana oli aika miettiä vieläkö tällä alalla on annettavaa itselle, vieläkö itsellä alalle. Vai keskittyisikö vain soittelemaan kitaraa kohti leppoisaa keski-ikää. (Ei näillä sijoituskyvyillä.)

Muutaman katalyyttisen mutkan kautta osa toimiston kokeneinta joukkoa päätti kesällä ryhtyä hahmottelemaan toiminnalle jatkoa. Toimintasuunnitelma olisi suoraa jatkumoa edellämainitulle historialle. Sillä osaaminen ja tarve ei ollut kadonnut minnekään. Toimisto ei ollut uponnut osaamattomuuteensa, vaan pikemminkin osaamista ei enää pystytty käyttämään hyväksi tarpeellisella tasolla.

Bermuda

Behold! Kesän 2010 jälkeen pulpahti pintaan Mediayhtiö Bermuda Oy. Vaikka nimen tarina nojaa enemmän kolmiotematiikkaan ja toiminnan kolmeen terävimpään kärkeen – markkinointiin, myynnin- ja palvelukehitykseen – on nimi kieltämättä myös kumarrus toiselle myyttiselle saarelle. Sansibar ja omat juuret ovat hyvin muistissa.

Perustavan ryhmän yhteinen ura alkoi ironisesti sattumalta samana päivänä, kun Satama listautui pörssiin. Tuona päivänä oli työhaastattelu, joka toi viimeisenkin Bermudan myöhemmistä perustajista silloiseen (pian Satama Tampereeksi muuttuvaan) Sansibariin.

Hypen lapset?

Tämän kirjoituksen tekeminen juuri nyt tuntui kahdesta syystä hyvältä ajatukselta. Ensimmäinen oli tuo alussa mainittu opinnäytetyö, joka sai muistelemaan noita villejä aikoja. Järjettömiä aikoja. Opettavaisia aikoja hyvässä ja pahassa.

Viiri
Edelleen työpisteeni yhteydessä on Satama-viiri, johon on kiinnitetty Sansibar-pinssi. Kun lähden saunailtaan vaikkapa uuden toimistomme saunalle, pakkaan kamani Trainers’ House -kassiini. Olemme ylpeitä menneisyydestämme, mutta vielä ylpeämpiä nykyisyydestämme.

Mutta toinen syy on tärkeämpi. Ja sen oikeastaan oivalsin palattuani tuonne historiaan, lukien Icon Medialabin tarinaa ulkopuolisena, mutta kuitenkin vastaavan historian läpieläneenä.

Hype oli ja meni. Paitsi yliampuvat odotukset, järjetön rahankäyttö ja nousukauden ylimielinen johtaminen, leimasi aikaa myös innostuneisuus ja uuden tekeminen. Ja tätä jälkimmäistä kaipaan.

Mutta yhtäkkiä se iski. Me ”vanhat jarrut”, hypen lapset, me elimme tuon jo kerran läpi. Ei meistä ole rakentamaan uutta innostuneisuutta sillä tasolla, kuin haluaisimme. Olemme kerran nähneet mihin se johtaa. Meidän tehtävämme on pitää huolta, että yritys kasvaa järjellisen maltillisesti, varmistaen mielekkään ja vakaan työpaikan meille kaikille. Vaikka yritystoiminnassa ei toki ikinä riskejä vältetä.

Mutta silti olemme eläviä esimerkkejä siitä, että kyseessä ei ollut pelkkä hype. Siellä tehtiin oikeaa työtä. Hype oli kuitenkin ulkoinen ilmiö, jonka varjosta on noussut monta menestyvää yritystä. Arki ei ollut hypeä, vaan työntekoa. Sitä tehdään yhä. Bermuda kasvaa maltilla, mutta varmasti. Koska asiakkailla on tarve.

The next generation

Viime aikoina on Bermudan nuoremmalta polvelta alkanut kuulla vihjailua, että olis kiva, kun muisteltais jotain yhdessä tehtyä juttua eikä aina sitä miten vuonna 2000 ja risat tehtiin Kuwaitiin videoseinää tai miten HIM melkein tuli pikkujouluihin soittamaan. Ja totta hemmetissä! Sitä haluan minäkin. Mutta totta puhuen en usko, että me perustajat enää olemme se innostuneisuuden veturi, joka lietsoo henkeä uusiin innovaatioihin.

Meidän vahvuutemme on ja tulee ollakin muualla. Ja juuri tämän vuoksihan yhteisömme kasvaa nuoremmilla monilahjakkailla luottotekijöillä. Airon lisäksi myös ruori ja kaukoputki on jatkossa heillä. Meidän tehtävämme on jakaa kokemustamme ja näkemystämme, luoda sitä kautta varmuutta ja mahdollistaa heidän kasvunsa = Bermudan kasvu = asiakkaidemme kasvu.

Emme me dinosaurukset ole mihinkään väistymässä saati katoamassa. Kyllä tässä kynnet on savessa itse kullakin. Viesti on vain se, että Bermudan kasvu ei tapahdu meidän kauttamme, vaan heidän. Tehtävämme on mahdollistaa. Tehtävämme on olla tukahduttamatta. Mutta emme voi istuttaa innostusta. Toivomme, että he innostuttavat meidät. Yrityksemme ytimessä on positiivinen hulluus, joka toki on yritykseen jo syntymässä istutettu. Suurin nautintoni arjessa on nähdä miten se elää ja voimistuu heidän kauttaan.

Bermuda on omalla tavallaan hypen lapsi, mutta yrityksenä on aika päästää irti lapsuudesta. 4 vuodessa yritys on jo tilassa, että toden totta, me olemme tehneet jo hienoja juttuja. Ei ole tarve muistella enää hypen aikaisia höykytyksiä.

Bermuda on hienointa, mitä olen työurallani saanut aikaan.

Pursi
Ensin oli strategia, sitten kolmio sen kuvauksena ja viimeisenä kaiken yhteenkokoava nimi: Bermuda.

Lysti on venon vesillä, purren juosta jolkutella

Tuskin maltan odottaa sitä, että tuomme tähän päivään siivun sitä hullun nousukauden meininkiä. Tiedän, että se on tulossa. En vain tiedä vielä millä tavalla.

Muistutamme aina, että markkinoinnissa ei ole kysymys hähmyisestä haihattelusta, vaan systemaattinen aito tekeminen on arvoasteikon kärkipäässä. Mutta ei tule unohtaa sitä, että rennon uskaltava ote on se, mikä saa hommat lentämään.

Tätä minä aion tästä lähtien toteuttaa. Koitan muistaa, että hype ei ollut pelkkää tyhjää. Meidänkin työyhteisössämme on hypen geenejä. Oikein kohdistettuna ne eivät ole uhka, vaan liekkiä kirkastava mahdollisuus.

Bermuda on pärjännyt hyvin. Kipinöinyt. Mutta isompi roihu on vasta tuloillaan.

Kuulkaas lapset, minulla on tulitikkuja. Tulkaa leikkimään!

Viimeisimmät artikkelit

Blogi
17.09.2020
10 vuotta eikä ilman suota
Lue lisää
Case
10.08.2020
Kauppakeskukset Arabia ja Duo: brändiuudistus
Lue lisää
Case
30.06.2020
Iloa ja eteenpäin vievää voimaa sivustolle
Lue lisää
Blogi
16.06.2020
Mahdollisuuksia aukeaa, kun kilpailijat vetävät käsijarrusta – Bermudan Koronan aika -kysely
Lue lisää
Blogi
26.05.2020
Markkinointitoimisto Bermuda saapui länsirannikolle
Lue lisää
Case
25.05.2020
Sisäilmalähetti: ”Stop kurnutukselle!” – Palvelun lanseeraus tarinallistamisen keinoin
Lue lisää
Case
13.05.2020
Fortum: Teollisuuden digimurroksen vauhdittajat
Lue lisää
Blogi
12.05.2020
Videomainonta digimarkkinoinnin ehdoin
Lue lisää
Blogi
04.05.2020
Youtube – maailman suurin kalmisto
Lue lisää
Blogi
29.04.2020
Vinkkejä poikkeusajan yritysviestintään
Lue lisää
Webcast
22.04.2020
Kaappaa huomio videolla -maksuton webinaari 19.5. klo 11-12
Lue lisää
Case
07.04.2020
Olkoon Voimia kanssasi – Bermuda elävöitti Pirkanmaan Voimian strategian
Lue lisää
Blogi
17.03.2020
Koronasta jälleenrakennukseen
Lue lisää
Uutiset
16.03.2020
Kymmenen vuotta täyttävä Markkinointitoimisto Bermuda vahvistaa hallitustaan ja etsii tulevaisuutta juuriltaan
Lue lisää
Case
10.03.2020
Finla Työterveys Oy: Avajaiskampanja
Lue lisää
Ihmiset
09.03.2020
Paavo Tuomensalo-Porkka
Lue lisää
Blogi
04.03.2020
Design-mysteeri: brändikuvittaminen
Lue lisää
Case
27.02.2020
Wirepas uskaltaa uudistaa
Lue lisää
Ihmiset
21.02.2020
Ville ”Ykä” Yrjölä
Lue lisää
Ihmiset
20.02.2020
Jatta Miettinen
Lue lisää
Blogi
22.01.2020
Erityisesti B2B-asiakaskokemus on tunnetta
Lue lisää
Blogi
20.01.2020
Muutos pelottaa ja jännittää
Lue lisää
Uutiset
17.01.2020
Jotakin vanhaa, paljon uutta – Sini Norta auttaa Bermudaa löytämään juurensa ketterillä keinoilla
Lue lisää
Webcast
08.01.2020
Asiakaskokemus – tekoja vai tunnetta?
Lue lisää
Blogi
20.12.2019
Markkinointitoimiston megatrendit 2019
Lue lisää
Ihmiset
13.12.2019
Oona Kujala – kolme sanaa, joihin voit luottaa
Lue lisää
Blogi
27.11.2019
Onnistuneen B2B-tuotelanseerauksen kaava, osa 2/2
Lue lisää
Ihmiset
21.11.2019
Marko Vilkman
Lue lisää
Blogi
31.10.2019
Keskimäärin lähes normaali – tasapainoilua luovuuden ytimessä
Lue lisää
Case
30.10.2019
Murskaavaa ylivoimaa: Metson MX-tuotesarjan julkaisussa perhe on paras
Lue lisää
Blogi
29.10.2019
B2B-tuotteen anatomia – kaikki kunnossa lanseeraukseen?
Lue lisää
Webcast
16.10.2019
Oletko tuotelanseerauksien Shakespeare?
Lue lisää
Uutiset
11.10.2019
Tommi Salonen osaksi Bermudan hallitusta – tavoitteena haastaa ja tuoda esille uudenlaisia ratkaisuja
Lue lisää
Uutiset
09.10.2019
Miljoonan kerätyn euron rajapyykki rikottu – Taysin uusi lastensairaala on saanut ensimmäiset potilaansa
Lue lisää
Case
01.10.2019
Bronto Skylift – korkeuksiin kurottamista
Lue lisää
Blogi
25.09.2019
Kolmen vuoden matka lastenklinikan tukena
Lue lisää
Blogi
21.08.2019
Harjoittelu Bermudalla – Graafinen suunnittelu 101
Lue lisää
Uutiset
14.08.2019
OpenStudios 23.8. – Avoimet ovet Bermudalla
Lue lisää
Case
18.06.2019
METSO: Launch & Crush! Globaalin teknologiayrityksen uudet tuotteet ja uudet tarinat
Lue lisää
Blogi
11.06.2019
The ABC of planning when entering new markets
Lue lisää
Case
05.06.2019
Andritz Hydro: myyntimateriaalit kotimaan markkinoille
Lue lisää
Case
27.05.2019
Finla Oy: Verkkosivusto ja tunnettuuden kasvattamista
Lue lisää
Webcast
15.05.2019
Kansainvälistyminen kiikarissa?
Lue lisää
Ihmiset
15.04.2019
Rebekka Orbinski
Lue lisää
Blogi
25.03.2019
Tehoa markkinointiin ulkoistamalla
Lue lisää
Blogi
18.03.2019
Ostohousut jalassa – mutta kenestä on SEO-kumppaniksi?
Lue lisää
Blogi
14.03.2019
Pohjoismainen WordCamp
Lue lisää
Ihmiset
06.03.2019
Tuire Hanninen
Lue lisää
Case
22.02.2019
Sisäilmalähetti: Tilankäyttäjiä suojaamassa
Lue lisää
Blogi
24.01.2019
Näin teet sen fiksusti – 4 tapaa kirjoittaa parempaa markkinointia, osa 2/2
Lue lisää
Blogi
17.01.2019
Kyllä, yrityksesi tekee sen väärin – 5 yleisintä virhettä markkinointiteksteissä, osa 1/2
Lue lisää
Blogi
08.01.2019
Tarvitseeko B2B-yritys hakukoneoptimointia?
Lue lisää
Blogi
12.12.2018
Mitä Marketing Business Battle opetti markkinoinnin ammattilaiselle?
Lue lisää
Blogi
27.11.2018
Hakukone­optimointi – Mitä ja miksi?
Lue lisää
Blogi
15.11.2018
Business 2 business. Past 2 future.
Lue lisää
Blogi
13.11.2018
Työnantaja­mielikuva perse edellä puuhun
Lue lisää
Case
30.10.2018
Nokian Raskaat Renkaat & Valtra: Snowrace ja suomalainen kylähulluus
Lue lisää
Blogi
22.10.2018
Keskusteleeko sivustosi käyttäjän kanssa?
Lue lisää
Case
04.10.2018
Husky Intelligence: kansainvälistä brändinostetta
Lue lisää
Ihmiset
04.10.2018
Petteri Laakso
Lue lisää
Blogi
22.09.2018
Mitä maksaa? Osa 4 : Nopea ja hidas markkinointidata
Lue lisää
Ihmiset
14.09.2018
Heidi Wikholm
Lue lisää
Case
10.09.2018
Tays tukisäätiö: Lahjoitussivustolla arvostetaan elämää
Lue lisää
Ihmiset
09.09.2018
Joona Valkeala
Lue lisää
Blogi
04.09.2018
Taysin uudelle lastensairaalalle kerätty jo yli puoli miljoonaa euroa
Lue lisää
Case
29.08.2018
TeacherGaming: Visuaalista identiteettiä etsimässä
Lue lisää
Blogi
21.08.2018
Lastensairaala-golf jo toistamiseen Tampereella
Lue lisää
Blogi
06.08.2018
Markkinointityö yläkoululaisen näkökulmasta
Lue lisää
Blogi
13.06.2018
Mitä maksaa? Osa 3: Lisäkustannusten ennaltaehkäisy
Lue lisää
Case
01.06.2018
Injeq: Mullistavalla älyneulalla maailmalle
Lue lisää
Blogi
23.05.2018
B2B-myyntimiehen taivas ja helvetti
Lue lisää
Uutiset
14.05.2018
GDPR ja nettisivustosi
Lue lisää
Blogi
18.04.2018
Mitä maksaa? Osa 2: Markkinointitoimistojen vertailu ja kilpailutus
Lue lisää
Blogi
24.03.2018
Behind the Scenes – Bermudan logo
Lue lisää
Blogi
14.03.2018
Mitä maksaa? Osa 1: Tarve ja tahto
Lue lisää
Case
09.02.2018
Pirte: Mitattavaa työhyvinvointia
Lue lisää
Ihmiset
29.01.2018
Tiia Heikkinen
Lue lisää
Blogi
26.01.2018
Luovuus on yliarvostettua?
Lue lisää
Blogi
28.12.2017
Miksi sivustosi ei ole koskaan valmis
Lue lisää
Case
21.12.2017
Javasko: Vastuullisen koneenrakentajan uusi ilme
Lue lisää
Blogi
05.12.2017
Normaalista poikkeavat ideatkaan eivät erotu ilman veroistansa tarinaa
Lue lisää
Blogi
23.11.2017
Kasvuyritykset, Slush ja erottautuminen. Ei niin simppeli juttu.
Lue lisää
Blogi
22.11.2017
Uusi saitti, miten niitä oikein tehdään?
Lue lisää
Blogi
28.09.2017
Somemanagerin kolme kirousta
Lue lisää
Uutiset
20.09.2017
Turpaan vaan! Business Battle pe 13.10.
Lue lisää
Ihmiset
19.09.2017
Anu Mäki
Lue lisää
Blogi
15.09.2017
Miten mainostoimistossa ideoidaan?
Lue lisää
Ihmiset
02.09.2017
Toimistokana
Lue lisää
Uutiset
01.09.2017
TTY:n tuore brändijohtaja katsoo Bermudaa asiakkaan silmin
Lue lisää
Uutiset
17.08.2017
Avoimet ovet Bermudassa 30.8.
Lue lisää
Rekry
16.08.2017
Miksi ja miten hakea Bermudalle töihin?
Lue lisää
Case
03.08.2017
Cargotec Kalmar: Huipputeknologiasta selkeästi
Lue lisää
Ihmiset
31.07.2017
Anne Niemi
Lue lisää
Ihmiset
31.07.2017
Jimi Heitto
Lue lisää
Ihmiset
31.07.2017
Matti Tanskanen
Lue lisää
Case
28.07.2017
Edupoli: verkkovertailun voittaja
Lue lisää
Blogi
06.07.2017
Aatteleppa omalle kohalles – viisi vinkkiä arkipäivän empatiaan
Lue lisää
Blogi
16.06.2017
Trubaduurin henkisiä työkaluja toimistokäyttöön. Ehkä.
Lue lisää
Case
08.06.2017
Telatek Service: heittäydy tarinoiden vietäväksi
Lue lisää
Uutiset
05.06.2017
Bermudalaisten lounasmatka 5.–16.6.
Lue lisää
Uutiset
26.05.2017
TTY:n brändijohtaja katsoo Bermudaa asiakkaan silmin
Lue lisää
Ihmiset
20.05.2017
Jarkko Caven
Lue lisää
Uutiset
08.05.2017
Berjantai 19.5. – tiedonjanon sammutusta ja muutenkin
Lue lisää
Ihmiset
14.04.2017
Katja Uvarova
Lue lisää
Case
27.02.2017
Visura: perheyrityksen uudet kasvot verkossa
Lue lisää
Blogi
07.02.2017
Miksi sivustosi repsottaa?
Lue lisää
Ihmiset
25.01.2017
Timo Tuomola
Lue lisää
Case
17.01.2017
Nordic Caraway: maailman suurimman uusi ilme
Lue lisää
Case
22.12.2016
Kuninkaankulma: Ruokakaupan markkinointia ilman tarjouksia
Lue lisää
Ihmiset
20.12.2016
Sami Partanen
Lue lisää
Blogi
15.12.2016
Bermudalaiset hyvänteossa. Vielä ehdit sinäkin mukaan!
Lue lisää
Uutiset
08.12.2016
Bermuda ja Tampereen Lastenklinikan Tuki Ry haluavat joululahjasi!
Lue lisää
Uutiset
06.12.2016
Bermuda ja Pirkanmaan rakentaja Visura Oy yhteistyöhön
Lue lisää
Blogi
02.12.2016
Asiakas on aina oikeassa
Lue lisää
Ihmiset
23.11.2016
Maiju Ylikoski
Lue lisää
Ihmiset
09.11.2016
Tommi Sani
Lue lisää
Ihmiset
09.11.2016
Ukko Järvinen
Lue lisää
Blogi
09.11.2016
Miksi muutosjohtaminen epäonnistuu aina – tai ainakin melkein aina?
Lue lisää
Uutiset
04.11.2016
Kaksi uutta tekijää, monta uutta tarinaa
Lue lisää
Case
26.10.2016
Ultimes Business Garden: Lippulaivalle sivusto
Lue lisää
Ihmiset
25.10.2016
Timo Harju
Lue lisää
Uutiset
04.10.2016
Tiedämme, mitä teit viime kesänä 27.10.2016
Lue lisää
Ihmiset
03.10.2016
Heikki Hujala
Lue lisää
Case
07.09.2016
Vilkas: kampanjoita verkkokauppojen verkkokaupalle
Lue lisää
Uutiset
10.08.2016
Bermudan ja Inspiration aamiaistilaisuus tarjoaa lihaa asiakasdatan ympärille
Lue lisää
Blogi
09.08.2016
Data on hyvä renki, mutta huono isäntä
Lue lisää
Uutiset
07.08.2016
Open Studios 1.9.2016
Lue lisää
Blogi
09.06.2016
Tunne * Järki * Asenne = X
Lue lisää
Case
06.06.2016
Orbis: tuotekauppiaasta ratkaisevaksi kumppaniksi
Lue lisää
Case
17.05.2016
VAAO: Yksi sivusto – tuhansia käyttäjiä
Lue lisää
Blogi
12.05.2016
Työnäytepalvelu – ilmaisen työvoiman loputon lähde?
Lue lisää
Uutiset
26.04.2016
Kaikki tiet vievät Bermudaan – Maiju ja Katja esittäytyvät
Lue lisää
Blogi
13.04.2016
Huominen on tänään
Lue lisää
Blogi
06.04.2016
Saako mainostoimiston kuriin silittelemällä vai olemalla bitch?
Lue lisää
Blogi
01.04.2016
Häiritsevä totuus mainostekstien takana
Lue lisää
Ihmiset
23.03.2016
Mika Kihlakaski
Lue lisää
Blogi
09.03.2016
Revi meistä kaikki irti!
Lue lisää
Ihmiset
26.02.2016
Jon Judén
Lue lisää
Blogi
24.02.2016
Tiesitkö: päättäjäkin on ihminen
Lue lisää
Blogi
12.02.2016
Juuri oikeanlaista kemiaa
Lue lisää
Uutiset
10.02.2016
Suutarin lapselle uusi sivusto, video ja lehti
Lue lisää
Uutiset
03.02.2016
Know-hau tuli Bermudalle
Lue lisää
Case
03.02.2016
Hella: Bermuda toi valoa sisävalaisinbrändiin
Lue lisää
Case
03.02.2016
Skanska Luminary: Brändi ensin, monttu sitten
Lue lisää
Case
03.02.2016
Savox: Kypärä tulevaisuuden taistelijalle
Lue lisää
Case
03.02.2016
ISS-palvelut: Duunihoroskooppi
Lue lisää
Uutiset
29.10.2015
Karut naapurit vievät Tommin työt
Lue lisää
Blogi
26.10.2015
Videon keittiötesti
Lue lisää
Blogi
04.08.2015
Hirvittävä tunnustus
Lue lisää
Blogi
29.04.2015
Selaushistoria ja markkinoinnin automaatio
Lue lisää
Uutiset
19.03.2015
Ex nihilo nihil – Käyttäjäkokemuksia tyhjästä?
Lue lisää
Uutiset
10.03.2015
Wirepas rikkoi maailmanennätyksen
Lue lisää
Blogi
01.12.2014
Rakkaudesta tarinoihin
Lue lisää
Blogi
30.10.2014
Videoproduktio, tarina ja herpes
Lue lisää
Blogi
16.10.2014
Torilla tavataan!
Lue lisää
Uutiset
08.10.2014
”No saitteko tästä mitään tolkkua?”
Lue lisää
Blogi
26.09.2014
Näkyvyys nolla, tuuli itäkaakosta…
Lue lisää
Blogi
22.09.2014
Tuntemattomia kaveripyyntöjä Facebookissa
Lue lisää
Blogi
03.09.2014
Suutareista, lapsista ja kengistä
Lue lisää