Blogi | 12.08.2022
Kun äitiyslomalta palaa yli vuoden jälkeen takaisin työpöydän ääreen, ensimmäiset toimistopäivät iskevät vasten kasvoja kulttuurishokin lailla. Elokuussa Bermudalle paluun tehneet Maiju Ylikoski ja Anne Niemi listasivat alle muutamia eroavaisuuksia ja yhteneväisyyksiä kotiäitiyden ja työelämän välillä.

Kuinka työpäivä eroaa kotiäidin päivästä?
- Saat juoda kahvisi lämpimänä, ja työkaverisi ei (ainakaan tahallaan) yritä läiskyttää kahvikuppiasi tai pudottaa kuppiin tuttia.
- Saat syödä lounaasi siten, ettei sinun tarvitse samalla syöttää työkaveriasi ja siivota hänen sotkujaan lattialta.
- Työkaverisi ei halua syliisi istumaan juuri silloin, kun sinulla on joku tärkeä juttu kesken.
- Pipsa Possun tai Baby Sharkin sijaan katsot ruudulta asiakkaiden ja työkavereiden naamoja.
- Saat käydä vessassa yksin ja toimistolla on suotavaa myös laittaa ovi kiinni.
- Vaunulenkit ja ulkoilut keskellä päivää auringonpaisteessa ovat muisto vain, kun kiiruhdat lounaalle ja takaisin sorvin ääreen.
Kuinka työpäivä ja kotipäivä muistuttavat toisiaan?
Multitaskaus
- Kun lapsi kotona nukkuu päiväunia, ehdit nopeasti hoitaa pyykit, tiskit, siivouksen, ruuanlaiton – ja muutaman muun juoksevan asian.
- Töissä, kun asiakkaat tai työkaverit antavat sinun hengähtää, ehdit palavereiden välissä nopeasti hoitaa sähköpostit, Slack-viestit, tuntikirjaukset, briiffit ja raportoinnit – ja pari tarjouspyyntöä.
Uuden opettelu ja optimointi
- Etenkin ensimmäisen vauvan kanssa lähes kaikki on uuden opettelua. Se mikä toimi ruokaillessa eilen, ei toimi tänään. Töissä puolestaan se, mikä toimi Google Adsissa tai Meta Business Suitessa eilen, ei välttämättä toimi tänään.
- Kotona lapsen unta optimoidaan, jotta hän nukkuisi mahdollisimman hyvin: käytössä on white noise, unipussi, pimennysverhot, huoneen viileä lämpötila. You name it. Töissä puolestaan optimoit mainoskampanjoita ja sivustoja, jotta ne toimisivat mahdollisimman hyvin. Silti onnistuminen saattaa riippua tähtien asennosta.
Tiivistettynä: töissä saamme vihdoin sitä kauan kaivattua ”omaa aikaa”, aikuisten seurassa. Mutta kotiin saapuessa haluamme ottaa kaiken irti siitä ajasta, jonka voimme lasten kanssa viettää ennen nukkumatin saapumista.
Kyllä tämä tästä!
Terveisin ruuhkavuosien strategiset suunnittelijat Maiju ja Anne