Luettavissa 3 minuutissa

Miksi sivustosi repsottaa?

Jokainen älypuhelimen käyttäjä lienee kokenut tilanteen, jossa ruutuun avautunut sivusto ei näykään kunnolla, sivua pitää skrollailla sormenpää rakoilla tai teksti on mikroskooppista. Taikasana tässä on responsiivisuus, eli sivuston fiksu skaalautuminen erilaisiin näyttökokoihin ja laitteisiin. Moni luulee oman sivustonsa olevan kunnossa, mutta entäpä jos sinunkin helmasi kukkivat ja puskuri repsottaa?

Lähes kaikki ymmärtävät nykyään, mitä responsiivinen verkkosivu tarkoittaa, mutta lyhyesti sanottuna se on sivusto, jonka sisältö mukautuu eri näyttökokoihin. Tämä kuva havainnollistaa hyvin miten sama aineisto taipuu eri laitteisiin mobiilista tablettiin ja läppäristä pöytäkoneeseen:

bermuda-responsiivinen

Vaikka web-sivut on tehty responsiivisesti jo vuosien ajan, varsinaiseen suunnitteluun ei ole olemassa vieläkään täysin ylivoimaista työkalua. Vaikka vaihtoehtoja on (esim. Sketch, XD tai perinteinen Photoshop), rautalankamallit ja luonnokset suunnitellaan eri näyttöko’oille edelleen yksitellen. Vasta kun sivusto koodataan esim. Bootstrapin avulla responsiiviseen html-muotoon, nähdään lopullisesti miten se taipuu eri tilanteisiin.

Mutkia ei voi oikoa

Erilaisia näyttökokoja on nykyään satoja, joten kaikki ei aina näytä heti hyvältä. Jokainen sivuston elementti täytyy käydä läpi mahdollisimman monella eri selaimella ja laitteella, koska jokainen niistä saattaa tulkita koodia omalla tavallaan. Standardeja on olemassa, mutta ne eivät aina päde. Tästä saamme usein kiittää Microsoftia, mutta myös Apple ajaa nykyään omia reittejään.

Valmis malli ohjaa umpikujaan

Jotkut ratkaisevat ongelman käyttämällä valmiiksi mobiilioptimoituja sivupohjia, mutta silloin jonkun muun tekemä rakenne ryhtyykin ohjaamaan suunnittelua. Jos halutaan kertoa yrityksen viidestä päätuotteesta ja rakenteessa on vain kolme palstaa, lopputulos muistuttaa liikenneruuhkaa Hampurissa (molempia on kokeiltu, en suosittele.)

bermuda-hampuri

Silmät kiinni ja koodaamaan

Toinen tapa on mennä koodi edellä ja ohjelmoida sivustoa samalla kun toteutetaan sisältöä. On kuitenkin äärimmäisen vaikeaa suunnitella mitään, jos lopputuloksesta ei ole minkäänlaista aavistusta. Hyvän luonnoksen eli leiskan avulla löydetään oikeat kulmat nopeasti sekä tehdään oikeita päätöksiä sivuston designista ja sisällöstä.

Suunnittelija kuskina ja koodari kartturina

Paras tapa toteuttaa responsiivisia sivustoja onkin tiivis yhteistyö suunnittelijan ja koodarin välillä. Toisella on ymmärrys sisällöstä ja toisella teknisistä yksityiskohdista. Koodari voi jo alkuvaiheessa antaa aikaa säästäviä neuvoja suunnittelijalle, kun taas täydellinen lopputulos vaatii designerin käsiä ja silmää. Kaikkea ohjaa hyvin suunniteltu prosessi, joka välttää pahimmat kivikot ja ojanpohjat.

Valitse voittajatiimi

Kun siis seuraavan kerran tarvitset verkkosivustoa, varmista että kumppanillasi on sekä suunnittelijat että koodarit samassa pilttuussa ja että he eivät tyydy valmiisiin sivupohjiin. Muuten kulmasi todennäköiseti repsottavat niin pahasti, ettet pääse ensimmäisenä maaliin.

bermuda-voittajatiimi

Viimeisimmät artikkelit

Ihmiset
22.06.2022
Janika Keskitalo
Lue lisää
Rekry
20.06.2022
Etsimme WordPress-kehittäjiä
Lue lisää
Case
10.06.2022
Extron: Muoviteollisuuden tulevaisuus tarvitsee Arkkitehteja
Lue lisää
Blogi
23.05.2022
Käytätkö Analyticsia? Kävijädatasi saattaa pian kadota
Lue lisää
Case
04.05.2022
AGCO Power: Voimaa muutokseen
Lue lisää
Case
02.05.2022
Paljon onnea 20-vuotias Kauppakeskus Arabia!
Lue lisää
Blogi
02.05.2022
Mitä markkinointitoimistolta halutaan?
Lue lisää
Blogi
19.04.2022
Koodarina markkinointitoimistossa
Lue lisää
Rekry
14.04.2022
Haussa freelance-copywriter
Lue lisää
Case
13.04.2022
Cloudpermit Oy:n Lupapiste: Kun kriteerit ovat korkealla, käyttäjäkokemus ratkaisee
Lue lisää
Webcast
04.04.2022
Markkinointiteknologiat – Mitä apua!?
Lue lisää
Case
29.03.2022
Vesivek: Asiakaslehti on tehokas tapa tavoittaa oikeat ihmiset
Lue lisää