Blogi | 15.09.2017
Usein luullaan parhaat ideat syntyvät, kun mietiskellään ja odotellaan sen pulpahtamista päähän. Internet onkin täynnä hyviä vinkkejä, miten voi parantaa luovuuttaan keräämällä ja jalostamalla ideoitaan. Tällaisia konsteja ovat esim.
- Ideoiden tallennus
- Ideakartta
- Ideoiden risteyttäminen
- Ideataulukko
- Idealista
- Ideoiden hautominen
Nämä ovatkin hyviä konsteja oman luovuutesi kehittämiseen. Tämän päivän hektisessä työelämässä ideoita tarvitaan nopeasti eikä niitä voi jäädä odottelemaan. Silloin on syytä käyttää joukkovoimaa.
Paskat ideat -metodi
Meillä Bermudassa käytetään huippuunsa hiottua tieteellistä metodia nimeltä ”Paskat ideat”. Koska jokaisessa idean tyngässä on aina jotain mielenkiintoista, pyrimme madaltamaan kynnystä niiden esittämiseen. Jos tarvitaan vain paskoja ideoita, niitä pystyy keksimään kuka vaan. Ja usein käykin niin, että paskasta kasvaa kukkia.
Ryhmätilanteessa homma kuitenkin voi lähteä käsistä ja fokus mennä aivan johonkin muuhun. Lähdetään liikkeelle ilman ymmärrystä asioista sekä ilma selkeitä päämääriä ja tavoitteita. Siksi luova prosessi saattaa näyttää tältä:

Ryhmäideoinnissa tarvitaankin ohjaamista, aikatauluja sekä päämäärätietoisuutta. Mutta kun porukka saadaan toimimaan yhdessä, muiden ideat ruokkivat myös omaa mielikuvitusta. Yhdessä flow-tilan löytäminen on helpompaa ja tulokset parempia.
Kun tarkastellaan strukturoitua luovaa prosessia, se näyttää jotensakin tältä:

- Discover eli ymmärrys-vaiheessa pyritään löytämään mahdollisimman paljon aineistoa aiheesta ja laajentamaan omaa perspektiiviä aiheeseen
- Define eli rajaamisvaiheessa tehdään valintoja sen suhteen, mikä on oleellista ja kiinnostavaa.
- Develop-vaiheessa kehitetään suuri määrä ideoita eri kehityssuuntiin. Tämä on ”Paskat ideat” menetelmän ydin, mutta ilman kahta ensimmäistä vaihetta fokus jää puutteelliseksi.
- Deliver-vaiheessa suuresta ideamäärästä valitaan, yhdistellään ja tiivistetään se, joka on kaikkein paras.
Idean jalostaminen
Ideoiden valinta ja jalostaminen valmiiksi on usein vaikeampaa kuin niiden keksiminen. Se on kuitenkin lopputuloksen kannalta kaikkein oleellisinta: onko vastaanottaja ymmärtänyt viestisi. Valitsemista voi helpottaa seuraavat legendaarisen mainosmiehen David Ogilvyn ISON idean määritelmä:
- Se synnyttää tunneyhteyden yleisön kanssa
- Se on erottuva ja muuttaa tapaamme ajatella, toimia tai tuntea.
- Sillä on arvoa itsessään ja se synnyttää keskustelua, koska se resonoi ja on merkityksellinen
- Se tunkeutuu yli etnisten ja kulttuurirajojen sekä koskettaa ihmisiä syvemmältä tasolta.
- Se on universaali ja sen viesti voidaan kertoa missä tahansa kanavassa.

Käytimme näitä metodeja, kun ideoimme Tampereen Lastenklinikan Tuelle kampanjaideoita yhdessä vapaaehtoisten kanssa Open Studios-päivässä. Tavoitteena oli keksiä ideoita, miten pirkanmaalaisia saataisiin lahjoittamaan rahaa, jolla parannetaan uuden lastensairaalan viihtyvyyttä, hoidon laatua ja tutkimustoimintaa. Nuori ja innokas osallistujajoukko saikin hyvän hengen päälle ja parissa tunnissa saatiin kuusi aivan erinomaista idea-aihiota. Niistä jalostamme kampanjamainokset, jotka tulevat näkymään Tampereen katukuvassa jo tänä syksynä. Kiitos vielä kaikille vapaaehtoisille.
Tässä vielä Open Studios -ideointityöpajan taustamateriaali (pdf).