Luettavissa 4 minuutissa

Torilla tavataan!

Muistan verranneeni sosiaalista mediaa ensi kertaa torikeskusteluun vuonna 2009. Keskustelin tällöin yrittäjän kanssa, joka oli juuri kuullut Facebookin olemassaolosta, mutta näki muut palvelut outona humpuukina. Vertaus kuitenkin aukaisi hänelle kollektiivisen median ajatuksen yllättävänkin hyvin.

Torilla on ihmisiä keskustelemassa päivänpolttavista aiheista. Yritykset voivat pystyttää torille kojun, josta myyvät tuotettaan, esittelevät palveluaan tai pyrkivät ohjaamaan asiakkaan kaupungin laidalle kivijalkamyymälään. Monesti suurimman huomion vievät hauskat tai lahjakkaat esiintyjät, jotka saavat taidonnäytteilleen katselukertoja.

Kliseisen, mutta yhä paikkansapitävän torikeskustelu-vertauksen on sittemmin kuullut varmasti moni, jolle on tuputettu enemmän tai vähemmän räätälöityä some-palvelua. Torille ei kuitenkaan kannata marssia muistamatta kolmea asiaa:

Ensimmäinen on palvelu. Sen pitää olla kunnossa. Jos niin sanotussa kotipesässä on siivottavaa, niin on ihan turha lähteä kylille huutelemaan. Toiseksi, torikauppiaan tulee tuntea asiansa, jotta tuotteita saadaan kaupaksi. Kun kiireinen toriasiakas kysäisee ohimennen kinkkisen kysymyksen, vastauksen pitää tulla inhimillisellä viiveellä ja oikealla murteella. Kolmanneksi tulee kauppiaan huutelu ja markkinointi kojulla. Sopivasti mölyä pitävä torikauppias vetää kuitenkin houkuttelevan näköiselle kojulle asiakkaita paremmin kuin tuppisuinen tettiläinen.

Siellä pitäisi olla, mutta ei ole aikaa

Torilla kun tavataan, muista palvelu, myynti ja markkinointi. Tässä kohtaa kellojen pitäisi soida Bermudaa paremmin tuntevilla: nuo kolme muodostavat kuuluisan kolmion , jonka tulee kertoa yhtenäisesti yrityksen tarinaa. Sosiaalisen median hyödyntämisessä tarina onkin erityisen tärkeä. Avoimesti palveleva ja toimiva kahdensuuntaiseen viestintä sanelee suhteellisen rehellisesti yrityksesi merkityksen sen asiakkaille.

Tarina antaa ohjenuoran oikeanlaiselle sisällölle ja tekee näin sosiaalisen median käyttöönotosta ja ylläpidosta helpompaa sekä vähemmän aikaa vievää. Kirkkaan tarinan ympärille syntyy luonnollisemmin mehukkaita sisältöjä. Ja tässä ei ole nyt kyse mistään markkinointijargonista. Jos esimerkiksi yrityksen palvelulla on vain nimi, hinta ja myyjä, niin luvassa on aika nuhainen päivitys: ”Tarjoamme palvelua hintaan X, osta.”

Sisältöjen huuteluun tarvitaan suunnitelma, jotta torilla kerrotaan myös muuta myyntiä ja markkinointia tukevaa viestiä. Sisältöjen pohjalta pystytään myös valitsemaan digitaaliset kanavat, joita halutaan hyödyntää ja mitkä toimivat parhaiten kunkin sisällön levittämiseen. Jokaista palvelua ei nimittäin tarvitse käyttöönottaa heti, nyt ja saman tien. Sisältö määrää, aina.

Bermudan suosima toimintatapa on istuttaa ja synkronoida kaikki some-aktiviteetit samaan suunnitelmaan tai vuosikelloon myynnin ja muun asiakasviestinnän toimenpiteiden kanssa. Vai väittääkö joku, ettei somettelu voisi olla yhtaikaa luovan aktivoivaa sekä systemaattisesti automatisoitua? Monessa yrityksessä on ylläpitoa varten tehty lukujärjestysmäinen työnjako, josta löytyy ajankohta, sisältö ja vuorossa oleva työntekijä. ”Tänään kojulla on Markku ja ensi viikolla sisällöstä vastaa Liisa”.

Meillä ei ole sinne mitään laitettavaa

Sisällön terävöittämiseen tai sosiaaliseen median hyödyntämisen suunnitteluun voi pyytää apua Bermudan kaltaiselta toimijalta. Mutta ihan sen ydin tulee kuitenkin yrityksen sisältä. Karsastan todella rajusti jokaista mediatoimijaa, joka tarjoaa sosiaalisen median palvelua, jossa yrityksen ei tarvitse tehdä mitään. Kyse on kuitenkin palvelusta, asiakkaan ja yrityksen välisestä suhteesta. ”Meillä ei ole sinne mitään laitettavaa” -lausahduksen kuulee vielä silloin tällöin kun sosiaalisen median sisällöistä puhutaan. Eikö teillä ole asiakkaita vai ettekö halua sanoa heille tai potentiaalisille asiakkaille yhtään mitään mistään?

Verrataan tätä vielä kerran perinteiseen torikojuun. Voimme muistuttaa sinua, että torilla pitää olla esillä oikealla viestillä ryhdikkäästi ja ajallaan, mutta kyllä se asiakas haluaa sen ammattilaisen sieltä tavoittaa ja häneltä ne päivän polttavimmat aiheet kuulla. Jos koju on tyhjä ja hiljainen, alkaa vieressä oleva tiski kiinnostaa. Sieltä saa kuitenkin maistiaisia, myyjä vastaa kysymyksiin ja juttelee mukavia. Kojun ympärillä kuhisee ja keskustelee tyytyväisiä asiakkaita ja heidän tärkeytensä tietää varmasti myös perinteiseen puskaradioon luottava yrittäjä.

Viimeisimmät artikkelit

Ihmiset
22.06.2022
Janika Keskitalo
Lue lisää
Rekry
20.06.2022
Etsimme WordPress-kehittäjiä
Lue lisää
Case
10.06.2022
Extron: Muoviteollisuuden tulevaisuus tarvitsee Arkkitehteja
Lue lisää
Blogi
23.05.2022
Käytätkö Analyticsia? Kävijädatasi saattaa pian kadota
Lue lisää
Case
04.05.2022
AGCO Power: Voimaa muutokseen
Lue lisää
Case
02.05.2022
Paljon onnea 20-vuotias Kauppakeskus Arabia!
Lue lisää
Blogi
02.05.2022
Mitä markkinointitoimistolta halutaan?
Lue lisää
Blogi
19.04.2022
Koodarina markkinointitoimistossa
Lue lisää
Rekry
14.04.2022
Haussa freelance-copywriter
Lue lisää
Case
13.04.2022
Cloudpermit Oy:n Lupapiste: Kun kriteerit ovat korkealla, käyttäjäkokemus ratkaisee
Lue lisää
Webcast
04.04.2022
Markkinointiteknologiat – Mitä apua!?
Lue lisää
Case
29.03.2022
Vesivek: Asiakaslehti on tehokas tapa tavoittaa oikeat ihmiset
Lue lisää