Luettavissa 8 minuutissa

Työnäytepalvelu – ilmaisen työvoiman loputon lähde?

Bermudan viimeisin kasvusteppi tapahtui käytännössä niin, että saimme mainion tekijän tiimiin moneksi kuukaudeksi aivan ilmaiseksi. Täydellistä!? Samaan aikaan Suomen hallituksen (jäsenten) lanseeraama käsite työnäytepalvelu repi taas kerran kansaa kahtia verenpunaisiin selkänahkoihin sekä riistäjiin valkeissa pilvilinnoissaan.

Miltä tämä kaikki näyttää mainostoimiston harjoittelijan tai toisaalta pk-yrittäjän silmissä alalla, jolla ihmisten osaaminen on käytännössä ainoa myytävä tuote?

Ajatus karkaa heti, sillä tajusin juuri, että itsekin päädyin tälle uralleni käytännössä työttömänä työnhakijana palkattoman harjoittelun kautta. Siitä on vierähtänyt jo pian 20 vuotta. En ollut löytänyt oikein sopivaa koulua, työstä puhumattakaan. Työkkärin ammatinvalintapsykologi päätti pistää minut tietokoneen ajokortti -kurssille, tietäen hyvin, että siellä tuskin mitään uutta oppisin. Vaikken täysverinen nörtti ole ikinä ollut (ja nörtiksi kutsuminen on helppo tapa painella ärsytysnappuloitani), oli sen verran harrastuneisuutta, että oikeassahan hän oli. Mutta hän arveli, että yleinen aktivointi ja jonkun puuhastelun syrjään pääseminen avustaisi eteenpäin. Osana kurssia oli kuukauden harjoittelujakso työssä. Harjoittelupaikka löytyi suhteellisen helposti velipojan kautta Mediayhtiö Sansibarista. Tein simppeleitä avusteisia hommia multimediatuotantojen parissa. Se riitti ymmärtämään, että tätähän minä voisin tehdä työkseni. Ja tiesin oppivani kyllä miten, jos haluaisin.

Long story short; hakeuduin ja pääsin syksyksi ammattikorkeakouluun, tutustuin siellä onnekkaasti (?) muutamaan oikeaan ihmiseen ja pian jo tein kurssien ohella koulukavereiden kanssa projekteja (ihan rahasta!). Ja alle pari vuotta myöhemmin olin jo käytännössä Sansibarissa vakiduunarina (koulun hoitelin rauhassa loppuun siinä ohella, kiitos kysymästä). Sansibarista tuli Satama, Satamasta Trainers’ House. Ja kun siitä Tampereella aika jätti, perustimme Bermudan kolmen muun entisen sansibarilaisen kanssa.

Tämä oma tarinani on kuitenkin sivujuonne tässä kirjoituksessa. Mutta alleviivaa jo yhden pointin ja kantani asiaan. On äärimmäisen tärkeää luoda kontakteja ja päästä omaan alaan kiinni tavalla millä hyvänsä. Pitkä kaari välissä, mutta itse päädyin täysin eksyksissä olevasta joutomiehestä muutaman vuoden palkkaduunin kautta yrittäjäksi, joten itsekin jotain osaan sanoa hakijan näkökulmasta. Mutta nyt katson asiaa pienen yrityksen kannalta.

Tällä alalla laitteisto- ja materiaalihankinnat ovat armollisen pieniä verrattuna liikevaihtoon. Ihmiset eivät ole välttämätön paha, vaan välttämätön hyvä, mutta suurin kuluerä ja riski yhtä kaikki.

Olemme etsineet tarpeen tullen sekä kokemattomia harjoittelijoita, kokeneita varmoja huippuosaajia sekä jotain siltä väliltä. Jokaisesta sektorista on enemmän hyviä ja jonkin verran huonoja kokemuksia. Mutta jos ynnään kaikki muuttujat samaan satunnaiseen yhtälöön, niin selvästi onnistuneimpana metodina pidän harjoittelijoiden käyttöä.

Tavallisin tapa harjoittelulle on opiskelun ohessa. Tällöin opiskelija tienaa työstä käytännössä opintoviikkoja. Etenkin tiettyihin aikoihin vuodesta harjoittelupaikat ovat haluttuja, joten työvoima on motivoitunutta. Sopiva opiskelija imee oppia työssä kuin sieni ja pian jo pyyhkii vilvoittavasti mentorinsa otsaa, että mitä jos tehtäisiinkin näin. Yrittäjä hieroo käsiään yhteen, että hommat hoituvat – ehkei tahtia kehäkettu – mutta hinta-laatusuhde on huipussaan. Opiskelija näkee urkenevan uran ja tsemppaa entisestään.

Ville on ollut Bermudan reservissä jo hyvän tovin sekä harjoittelijana, freelancerina, että nyt lopputyötä tehdessään osa-aikaisena vakituisena – ja toivottavasti mahdollisimman pian täysiaikaisena.

Omalta osaltani tietenkin voin sanoa, että työharjoittelun kautta on paras tsäänssi päästä vakituiseen työhön koulun ohella. Muitakin keinoja tietty voi löytyä esim. toiminimi- / freelance-hommiin, niissä vaan ei tasainen tulo ole ikinä varmaa ja kokemuksesta voin sanoa, että takkiin tulee olla yrittäjä ja opiskelija samaan aikaan. Toinen keino lienee sinnikäs työhakemuslähettely, mutta harvemmin niistäkään poikii muuta kuin harjoittelupestejä. Monella on tosi vaikeaa löytää oman alan töitä tai töitä ylipäätään – ja joitain vaan onnistaa. Itse on onnekas, että on päässyt näinkin hyvään paikkaan vakiduuniin ja jossa on mahdollisuudet kehittää omaa uraansa. Ohoh!

Viimeisin kokemus värväämisestä Bermudalla on Tampereen kaupungin Työllisyyspalveluiden Täsmä-palvelun kautta. He etsivät selvästi motivoituneille työnhakijoille ohjeistusta työnhakuun, uusia ratkaisuja sekä kannustusta. Graafinen suunnittelijamme Katja kertoo:

Kun ohjaajani tutustui mun tilanteeseen hän tarjosi palvelun, jossa periaatteessa voisin päästä vakituiseen duuniin kaupungin avustuksella – piti vain valita hyvä yritys jossa minulle voisi olla tarvetta! Monien menneiden ilmaisduunien tarjousten jälkeen tämä kuulosti liiankin hyvältä – pääsisin aloittamaan yrityksessä puolen vuoden harjoittelujaksolla sillä että kaupunki maksaisi mulle palkkaa. Jaksoon kuului tietenkin kuukausi työkokeilua (työmarkkinatuella), mutta itse ajattelin sitä enemmänkin koeaikana/harjoitteluna tässä tapauksessa. Sen jälkeen olisin vielä viisi kuukautta firmassa virallisesti kaupungin työntekijänä ilman kuluja firmalle – hyvin aikaa näyttää osaamistaan ja tutustua paremmin työkavereihin ja yritykseen sekä kehittää omaa osaamista paremmaksi.

Vielä parempaa! Meillä on huipputekijä ja joku muu maksaa palkan. Kyllä on yrittäminen helppoa.

No, mietitäänpä nyt tältä pohjalta sitten tuota työnäytepalvelua. Siihähän kiteytettynä idea oli(si), että työttömät voivat halutessaan mennä yrityksiin palkattomiin harjoitteluihin, osoittaa osaamisensa ja pyrkiä saamaan tätä kautta vakituisen työpaikan. Koska meille on lähtökohtaisesti ilmaisten harjoitteluiden kautta tullut useampikin luottopeluri taloon, niin tämähän kuulostaa luonnollisesti mainiolta molemmin puolin.

Mutta ehkei asia ole aivan niin yksinkertainen.

Minä en ole ikinä kokenut luontevaksi täysin ilmaista työharjoittelua. On ollut tärkeää, että opiskelijoillekin maksamme jotain. En väitä, että korvaus olisi suuri eikä palkkaan verrattava, mutta molemmin puolin on henkisestikin tärkeää, että yritys osoittaa sekä harjoittelijalle, että itselleen, että harjoittelijan työ on kuitenkin oikeaa työtä ja tärkeää. Ei ilmaista kertakäyttötyötä.

Harjoittelun tavoite meillä on aina tehdä harjoittelijoista jollain aikavälillä vakituisia työntekijöitä. Vakituiseen työsuhteeseen on mukavampi lähteä, kun arvostusta osoitetaan harjoittelusta asti. Toki, arvostuksen keinot ovat monet ja sillä saralla oppiminen on jatkuvaa, mutta pieni hinta on pieni hinta siitä, että harjoittelijoista ei koiteta repiä pienellä säästöllä lyhytikäistä hyötyä.

Meillä on ja on ollut töissä ihailtavan sitoutuneita bermudalaisia. Peilikuvani kertoo, ettei johto voi aina taputtaa itseään selkään ryhdikkäästä ja näkemyksellisestä henkilöstöjohtamisestaan ja on väkisinkin tiettyjä etuja, joista harjoittelijat jäävät paitsi. Siitä huolimatta olisi (taloudellisestikin) järjetöntä jättää käyttämättä ne positiivisesti sitouttavat keinot, jotka voidaan luoda ihan vaan sillä, että harjoittelijoita ei ajatella eikä kohdella harjoittelijoina, vaan mahdollisimman monessa asiassa täysverisinä työntekijöinä.

Ei tässä nyt (ainakaan ihan teeskentelemättömästi) olla omaa kilpeä kiillottamassa, vaan miettimässä asiaa yleiseltä kannalta. Eli vaikka työnäytepalvelu tarjoaa hyviä mahdollisuuksia sekä työnantajille, että työnhakijoille, on siinä toki uusi malli luoda molemmin puolin kestämättömiä vahingollisia käytäntöjä. Vapaaehtoisuus molemmin puolin riittää pitkälle. Itse en voi kuin kokemuksesta kertoa millainen malli toimii ja nähdä ja pelätä niitä skenaarioita, jotka eivät varmasti toimi: ilmainen kertakäyttötyöntekijä ilmaisen ilosta.

Katja kuvasi omaa tilannettaan omalla ja ohjaajansa suulla  myös:

Ilmaisista harjoitteluista mulle ei olisi enää hyötyä eivätkä ne ole reiluja.

Ilmainen kokeilu koetaan sen maksamattoman osapuolen suunnalta liian helposti skenaarioksi ”ei mitään hävittävää”. Se ei suuntaa osoittamaan osaamistaan välttämättä edes oikean alan yrityksiin, saati sitten oppimaan – miksi panostaa perehdyttämistäkään tekijään, jolle ei muutenkaan ajateltu maksaa mitään.

Mutta ajatusta siitä, että työntekijän ottaminen kokeeksi tehdään taloudellisesti helpommaksi yrittäjille, on pakko kannattaa. Olen niin läheltä nähnyt sen hyödyt. Paras esimerkki Bermudalla on Heikki, Bermudan ensimmäinen harjoittelija. Hän tuli taloon niin ikään opiskelujen ohessa graafiseksi suunnittelijaksi. Työ ei ensi alkuun ollut välttämättä säkenöivän monipuolista, mutta sitäkin tärkeämpää ja tuottavampaa. Askel askeleelta Heikki raivasi tilaa, osoitti osaamisensa ja luonteensa ja on nyt AD, joka Bermudan ei-hallinnollisessa tiimimallissa on koko graafisen osaston nokkamies ja ohjausryhmän jäsen.

Tulin Bermudalle talon ensimmäiseksi harjoittelijaksi, eli varsinaista mallia harjoittelijoiden käyttöön ei vielä ollut. Sainkin alusta asti määrittää omat toimintatapani melko vapaasti, ja jälkikäteen katsottuna juuri tuo vapaus loi puitteet ammatilliselle kasvulle ja mahdollisti oman roolin laajenemisen. Harjoittelun kautta työllistyessä työntekijän ei tarvitse yrittää täyttää valmiita saappaita vaan paikka työyhteisössä muotoutuu luonnostaan omanlaiseksi. Parhaimmillaan harjoittelu ja siitä seuraava työllistyminen tuottavat motivoituneita ja ammattitaitoisia työntekijöitä, joilla on selkeä oma paikka yrityksessä.

Viimeisimmät artikkelit

Blogi
17.09.2020
10 vuotta eikä ilman suota
Lue lisää
Case
10.08.2020
Kauppakeskukset Arabia ja Duo: brändiuudistus
Lue lisää
Case
30.06.2020
Iloa ja eteenpäin vievää voimaa sivustolle
Lue lisää
Blogi
16.06.2020
Mahdollisuuksia aukeaa, kun kilpailijat vetävät käsijarrusta – Bermudan Koronan aika -kysely
Lue lisää
Blogi
26.05.2020
Markkinointitoimisto Bermuda saapui länsirannikolle
Lue lisää
Case
25.05.2020
Sisäilmalähetti: ”Stop kurnutukselle!” – Palvelun lanseeraus tarinallistamisen keinoin
Lue lisää
Case
13.05.2020
Fortum: Teollisuuden digimurroksen vauhdittajat
Lue lisää
Blogi
12.05.2020
Videomainonta digimarkkinoinnin ehdoin
Lue lisää
Blogi
04.05.2020
Youtube – maailman suurin kalmisto
Lue lisää
Blogi
29.04.2020
Vinkkejä poikkeusajan yritysviestintään
Lue lisää
Webcast
22.04.2020
Kaappaa huomio videolla -maksuton webinaari 19.5. klo 11-12
Lue lisää
Case
07.04.2020
Olkoon Voimia kanssasi – Bermuda elävöitti Pirkanmaan Voimian strategian
Lue lisää
Blogi
17.03.2020
Koronasta jälleenrakennukseen
Lue lisää
Uutiset
16.03.2020
Kymmenen vuotta täyttävä Markkinointitoimisto Bermuda vahvistaa hallitustaan ja etsii tulevaisuutta juuriltaan
Lue lisää
Case
10.03.2020
Finla Työterveys Oy: Avajaiskampanja
Lue lisää
Ihmiset
09.03.2020
Paavo Tuomensalo-Porkka
Lue lisää
Blogi
04.03.2020
Design-mysteeri: brändikuvittaminen
Lue lisää
Case
27.02.2020
Wirepas uskaltaa uudistaa
Lue lisää
Ihmiset
21.02.2020
Ville ”Ykä” Yrjölä
Lue lisää
Ihmiset
20.02.2020
Jatta Miettinen
Lue lisää
Blogi
22.01.2020
Erityisesti B2B-asiakaskokemus on tunnetta
Lue lisää
Blogi
20.01.2020
Muutos pelottaa ja jännittää
Lue lisää
Uutiset
17.01.2020
Jotakin vanhaa, paljon uutta – Sini Norta auttaa Bermudaa löytämään juurensa ketterillä keinoilla
Lue lisää
Webcast
08.01.2020
Asiakaskokemus – tekoja vai tunnetta?
Lue lisää
Blogi
20.12.2019
Markkinointitoimiston megatrendit 2019
Lue lisää
Ihmiset
13.12.2019
Oona Kujala – kolme sanaa, joihin voit luottaa
Lue lisää
Blogi
27.11.2019
Onnistuneen B2B-tuotelanseerauksen kaava, osa 2/2
Lue lisää
Ihmiset
21.11.2019
Marko Vilkman
Lue lisää
Blogi
31.10.2019
Keskimäärin lähes normaali – tasapainoilua luovuuden ytimessä
Lue lisää
Case
30.10.2019
Murskaavaa ylivoimaa: Metson MX-tuotesarjan julkaisussa perhe on paras
Lue lisää
Blogi
29.10.2019
B2B-tuotteen anatomia – kaikki kunnossa lanseeraukseen?
Lue lisää
Webcast
16.10.2019
Oletko tuotelanseerauksien Shakespeare?
Lue lisää
Uutiset
11.10.2019
Tommi Salonen osaksi Bermudan hallitusta – tavoitteena haastaa ja tuoda esille uudenlaisia ratkaisuja
Lue lisää
Uutiset
09.10.2019
Miljoonan kerätyn euron rajapyykki rikottu – Taysin uusi lastensairaala on saanut ensimmäiset potilaansa
Lue lisää
Case
01.10.2019
Bronto Skylift – korkeuksiin kurottamista
Lue lisää
Blogi
25.09.2019
Kolmen vuoden matka lastenklinikan tukena
Lue lisää
Blogi
21.08.2019
Harjoittelu Bermudalla – Graafinen suunnittelu 101
Lue lisää
Uutiset
14.08.2019
OpenStudios 23.8. – Avoimet ovet Bermudalla
Lue lisää
Case
18.06.2019
METSO: Launch & Crush! Globaalin teknologiayrityksen uudet tuotteet ja uudet tarinat
Lue lisää
Blogi
11.06.2019
The ABC of planning when entering new markets
Lue lisää
Case
05.06.2019
Andritz Hydro: myyntimateriaalit kotimaan markkinoille
Lue lisää
Case
27.05.2019
Finla Oy: Verkkosivusto ja tunnettuuden kasvattamista
Lue lisää
Webcast
15.05.2019
Kansainvälistyminen kiikarissa?
Lue lisää
Ihmiset
15.04.2019
Rebekka Orbinski
Lue lisää
Blogi
25.03.2019
Tehoa markkinointiin ulkoistamalla
Lue lisää
Blogi
18.03.2019
Ostohousut jalassa – mutta kenestä on SEO-kumppaniksi?
Lue lisää
Blogi
14.03.2019
Pohjoismainen WordCamp
Lue lisää
Ihmiset
06.03.2019
Tuire Hanninen
Lue lisää
Case
22.02.2019
Sisäilmalähetti: Tilankäyttäjiä suojaamassa
Lue lisää
Blogi
24.01.2019
Näin teet sen fiksusti – 4 tapaa kirjoittaa parempaa markkinointia, osa 2/2
Lue lisää
Blogi
17.01.2019
Kyllä, yrityksesi tekee sen väärin – 5 yleisintä virhettä markkinointiteksteissä, osa 1/2
Lue lisää
Blogi
08.01.2019
Tarvitseeko B2B-yritys hakukoneoptimointia?
Lue lisää
Blogi
12.12.2018
Mitä Marketing Business Battle opetti markkinoinnin ammattilaiselle?
Lue lisää
Blogi
27.11.2018
Hakukone­optimointi – Mitä ja miksi?
Lue lisää
Blogi
15.11.2018
Business 2 business. Past 2 future.
Lue lisää
Blogi
13.11.2018
Työnantaja­mielikuva perse edellä puuhun
Lue lisää
Case
30.10.2018
Nokian Raskaat Renkaat & Valtra: Snowrace ja suomalainen kylähulluus
Lue lisää
Blogi
22.10.2018
Keskusteleeko sivustosi käyttäjän kanssa?
Lue lisää
Case
04.10.2018
Husky Intelligence: kansainvälistä brändinostetta
Lue lisää
Ihmiset
04.10.2018
Petteri Laakso
Lue lisää
Blogi
22.09.2018
Mitä maksaa? Osa 4 : Nopea ja hidas markkinointidata
Lue lisää
Ihmiset
14.09.2018
Heidi Wikholm
Lue lisää
Case
10.09.2018
Tays tukisäätiö: Lahjoitussivustolla arvostetaan elämää
Lue lisää
Ihmiset
09.09.2018
Joona Valkeala
Lue lisää
Blogi
04.09.2018
Taysin uudelle lastensairaalalle kerätty jo yli puoli miljoonaa euroa
Lue lisää
Case
29.08.2018
TeacherGaming: Visuaalista identiteettiä etsimässä
Lue lisää
Blogi
21.08.2018
Lastensairaala-golf jo toistamiseen Tampereella
Lue lisää
Blogi
06.08.2018
Markkinointityö yläkoululaisen näkökulmasta
Lue lisää
Blogi
13.06.2018
Mitä maksaa? Osa 3: Lisäkustannusten ennaltaehkäisy
Lue lisää
Case
01.06.2018
Injeq: Mullistavalla älyneulalla maailmalle
Lue lisää
Blogi
23.05.2018
B2B-myyntimiehen taivas ja helvetti
Lue lisää
Uutiset
14.05.2018
GDPR ja nettisivustosi
Lue lisää
Blogi
18.04.2018
Mitä maksaa? Osa 2: Markkinointitoimistojen vertailu ja kilpailutus
Lue lisää
Blogi
24.03.2018
Behind the Scenes – Bermudan logo
Lue lisää
Blogi
14.03.2018
Mitä maksaa? Osa 1: Tarve ja tahto
Lue lisää
Case
09.02.2018
Pirte: Mitattavaa työhyvinvointia
Lue lisää
Ihmiset
29.01.2018
Tiia Heikkinen
Lue lisää
Blogi
26.01.2018
Luovuus on yliarvostettua?
Lue lisää
Blogi
28.12.2017
Miksi sivustosi ei ole koskaan valmis
Lue lisää
Case
21.12.2017
Javasko: Vastuullisen koneenrakentajan uusi ilme
Lue lisää
Blogi
05.12.2017
Normaalista poikkeavat ideatkaan eivät erotu ilman veroistansa tarinaa
Lue lisää
Blogi
23.11.2017
Kasvuyritykset, Slush ja erottautuminen. Ei niin simppeli juttu.
Lue lisää
Blogi
22.11.2017
Uusi saitti, miten niitä oikein tehdään?
Lue lisää
Blogi
28.09.2017
Somemanagerin kolme kirousta
Lue lisää
Uutiset
20.09.2017
Turpaan vaan! Business Battle pe 13.10.
Lue lisää
Ihmiset
19.09.2017
Anu Mäki
Lue lisää
Blogi
15.09.2017
Miten mainostoimistossa ideoidaan?
Lue lisää
Ihmiset
02.09.2017
Toimistokana
Lue lisää
Uutiset
01.09.2017
TTY:n tuore brändijohtaja katsoo Bermudaa asiakkaan silmin
Lue lisää
Uutiset
17.08.2017
Avoimet ovet Bermudassa 30.8.
Lue lisää
Rekry
16.08.2017
Miksi ja miten hakea Bermudalle töihin?
Lue lisää
Case
03.08.2017
Cargotec Kalmar: Huipputeknologiasta selkeästi
Lue lisää
Ihmiset
31.07.2017
Anne Niemi
Lue lisää
Ihmiset
31.07.2017
Jimi Heitto
Lue lisää
Ihmiset
31.07.2017
Matti Tanskanen
Lue lisää
Case
28.07.2017
Edupoli: verkkovertailun voittaja
Lue lisää
Blogi
06.07.2017
Aatteleppa omalle kohalles – viisi vinkkiä arkipäivän empatiaan
Lue lisää
Blogi
16.06.2017
Trubaduurin henkisiä työkaluja toimistokäyttöön. Ehkä.
Lue lisää
Case
08.06.2017
Telatek Service: heittäydy tarinoiden vietäväksi
Lue lisää
Uutiset
05.06.2017
Bermudalaisten lounasmatka 5.–16.6.
Lue lisää
Uutiset
26.05.2017
TTY:n brändijohtaja katsoo Bermudaa asiakkaan silmin
Lue lisää
Ihmiset
20.05.2017
Jarkko Caven
Lue lisää
Uutiset
08.05.2017
Berjantai 19.5. – tiedonjanon sammutusta ja muutenkin
Lue lisää
Ihmiset
14.04.2017
Katja Uvarova
Lue lisää
Case
27.02.2017
Visura: perheyrityksen uudet kasvot verkossa
Lue lisää
Blogi
07.02.2017
Miksi sivustosi repsottaa?
Lue lisää
Ihmiset
25.01.2017
Timo Tuomola
Lue lisää
Case
17.01.2017
Nordic Caraway: maailman suurimman uusi ilme
Lue lisää
Case
22.12.2016
Kuninkaankulma: Ruokakaupan markkinointia ilman tarjouksia
Lue lisää
Ihmiset
20.12.2016
Sami Partanen
Lue lisää
Blogi
15.12.2016
Bermudalaiset hyvänteossa. Vielä ehdit sinäkin mukaan!
Lue lisää
Uutiset
08.12.2016
Bermuda ja Tampereen Lastenklinikan Tuki Ry haluavat joululahjasi!
Lue lisää
Uutiset
06.12.2016
Bermuda ja Pirkanmaan rakentaja Visura Oy yhteistyöhön
Lue lisää
Blogi
02.12.2016
Asiakas on aina oikeassa
Lue lisää
Ihmiset
23.11.2016
Maiju Ylikoski
Lue lisää
Ihmiset
09.11.2016
Tommi Sani
Lue lisää
Ihmiset
09.11.2016
Ukko Järvinen
Lue lisää
Blogi
09.11.2016
Miksi muutosjohtaminen epäonnistuu aina – tai ainakin melkein aina?
Lue lisää
Uutiset
04.11.2016
Kaksi uutta tekijää, monta uutta tarinaa
Lue lisää
Case
26.10.2016
Ultimes Business Garden: Lippulaivalle sivusto
Lue lisää
Ihmiset
25.10.2016
Timo Harju
Lue lisää
Uutiset
04.10.2016
Tiedämme, mitä teit viime kesänä 27.10.2016
Lue lisää
Ihmiset
03.10.2016
Heikki Hujala
Lue lisää
Case
07.09.2016
Vilkas: kampanjoita verkkokauppojen verkkokaupalle
Lue lisää
Uutiset
10.08.2016
Bermudan ja Inspiration aamiaistilaisuus tarjoaa lihaa asiakasdatan ympärille
Lue lisää
Blogi
09.08.2016
Data on hyvä renki, mutta huono isäntä
Lue lisää
Uutiset
07.08.2016
Open Studios 1.9.2016
Lue lisää
Blogi
09.06.2016
Tunne * Järki * Asenne = X
Lue lisää
Case
06.06.2016
Orbis: tuotekauppiaasta ratkaisevaksi kumppaniksi
Lue lisää
Case
17.05.2016
VAAO: Yksi sivusto – tuhansia käyttäjiä
Lue lisää
Uutiset
26.04.2016
Kaikki tiet vievät Bermudaan – Maiju ja Katja esittäytyvät
Lue lisää
Blogi
13.04.2016
Huominen on tänään
Lue lisää
Blogi
06.04.2016
Saako mainostoimiston kuriin silittelemällä vai olemalla bitch?
Lue lisää
Blogi
01.04.2016
Häiritsevä totuus mainostekstien takana
Lue lisää
Ihmiset
23.03.2016
Mika Kihlakaski
Lue lisää
Blogi
09.03.2016
Revi meistä kaikki irti!
Lue lisää
Ihmiset
26.02.2016
Jon Judén
Lue lisää
Blogi
24.02.2016
Tiesitkö: päättäjäkin on ihminen
Lue lisää
Blogi
12.02.2016
Juuri oikeanlaista kemiaa
Lue lisää
Uutiset
10.02.2016
Suutarin lapselle uusi sivusto, video ja lehti
Lue lisää
Uutiset
03.02.2016
Know-hau tuli Bermudalle
Lue lisää
Case
03.02.2016
Hella: Bermuda toi valoa sisävalaisinbrändiin
Lue lisää
Case
03.02.2016
Skanska Luminary: Brändi ensin, monttu sitten
Lue lisää
Case
03.02.2016
Savox: Kypärä tulevaisuuden taistelijalle
Lue lisää
Case
03.02.2016
ISS-palvelut: Duunihoroskooppi
Lue lisää
Uutiset
29.10.2015
Karut naapurit vievät Tommin työt
Lue lisää
Blogi
26.10.2015
Videon keittiötesti
Lue lisää
Blogi
04.08.2015
Hirvittävä tunnustus
Lue lisää
Blogi
29.04.2015
Selaushistoria ja markkinoinnin automaatio
Lue lisää
Uutiset
19.03.2015
Ex nihilo nihil – Käyttäjäkokemuksia tyhjästä?
Lue lisää
Uutiset
10.03.2015
Wirepas rikkoi maailmanennätyksen
Lue lisää
Blogi
01.12.2014
Rakkaudesta tarinoihin
Lue lisää
Blogi
11.11.2014
Hypen lapset
Lue lisää
Blogi
30.10.2014
Videoproduktio, tarina ja herpes
Lue lisää
Blogi
16.10.2014
Torilla tavataan!
Lue lisää
Uutiset
08.10.2014
”No saitteko tästä mitään tolkkua?”
Lue lisää
Blogi
26.09.2014
Näkyvyys nolla, tuuli itäkaakosta…
Lue lisää
Blogi
22.09.2014
Tuntemattomia kaveripyyntöjä Facebookissa
Lue lisää
Blogi
03.09.2014
Suutareista, lapsista ja kengistä
Lue lisää